Ημερίδα Τεντούρα Κάστρο – Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης

Προϊόν έρευνας: Τεντούρα Κάστρο με Μαστίχα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που οργάνωσε η ποτοποιία ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ – Γ.Π. ΧΑΧΑΛΗΣ την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας στα πλαίσια συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Οργανικής Βιολογικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των επιστημονικών αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Χρήση βιολογικά ενεργών αιθέριων ελαίων στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών και προϊόντων ζαχαροπλαστικής με πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία».

Σκοπός του ερευνητικού αυτού έργου, που αποτελεί η αξιοποίηση προγράμματος του ΕΣΠΑ, είναι η παρασκευή νέων ή βελτιωμένων αλκοολούχων ποτών και γλυκισμάτων που θα περιέχουν φυσικά συστατικά με δυνητικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Αναλύθηκαν τα αιθέρια έλαια και τα εκχυλίσματα του γλυκάνισου (ως συστατικού του ούζου και του τσίπουρου), της κανέλλας και της μαστίχας Χίου (που αποτελούν συστατικά της ΤΕΝΤΟΥΡΑΣ ΚΑΣΤΡΟ), καθώς και του νέου προϊόντος που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, το λικέρ ΤΕΝΤΟΥΡΑ με ΜΑΣΤΙΧΑ, στο οποίο το άρωμα και η γεύση της μαστίχας είναι περισσότερο αναγνωρίσιμα, σε σχέση με την κλασική Τεντούρα Κάστρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Annual Conference and Exhibition on Funcional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products and Dietary Supplements» που πραγματοποιήθηκε στις 14-17 Οκτωβρίου του 2014 στην Κωνσταντινούπολη, έδειξαν ότι τα ανωτέρω αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Σημειωτέον ότι στην αίθουσα της εκδήλωσης σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, καρδιολόγος Θεόδωρος Τουλγαρίδης, ο Διευθυντής της Χημικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου, Σπυρίδων Βαρβαρέσος, ο πρώην Διευθυντής της Χημικής Υπηρεσίας Πατρών, Δημήτριος Βλάχος, και ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Δημητριάδης.

Για το έργο και τα αποτελέσματα της έρευνας μίλησαν: ο ερευνητικός συνεργάτης της ποτοποιίας, δρ. Παναγιώτης Πανάς, ο υπεύθυνος παραγωγής, χημικός μηχανικός Παναγιώτης Χάχαλης, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειο Παν/μίου Θράκης, Ιωάννης Κουρκουτάς και η υποψήφια διδάκτωρ Ελένη Φίτσιου, η οποία αντικατέστησε την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ίδιου Τμήματος, Αγλαΐα Παππά.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Νικόλαος Κοτσώνης, ο οποίος και μετέφερε μήνυμα του Προέδρου του Σ.Ε.Β., Γεώργιου Κεπενού.   

Υποβλήθηκε: 
12/01/2015