Ιστορία

 • 1898

  Η ποτοποιία “ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ – Γ.Π. ΧΑΧΑΛΗΣ” είναι 100% ελληνική εταιρεία και μία από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές της περιοχής των Πατρών. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση της οποίας οι ρίζες ξεκινούν τον 19ο αιώνα στην “μυροβόλο” Χίο, γνωστή στον κόσμο για την μοναδικότητα της παραγωγής μαστίχας.

  Ο παππούς Γεώργιος Χάχαλης που ζούσε στον Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα από τα καστροχώρια της Χίου, ήταν γνώστης όλων των μυστικών της απόσταξης. Οι γνώσεις του γύρω από την τέχνη της παρασκευής του ούζου και των άλλων ποτών πέρασαν και στις επόμενες γενιές της οικογένειας και οι παραδοσιακές συνταγές τηρούνται πιστά μέχρι σήμερα. 

 • 1939

  Η επιχείρηση μεταφέρθηκε στους πρόποδες του κάστρου της Πάτρας το 1939.  Όταν ο Παναγιώτης Χάχαλης μετέφερε την επιχείρηση από την Χίο στην Πάτρα, οι αποσκευές του περιείχαν τα βασικά εφόδια για να τεθούν οι βάσεις μιας επιτυχημένης πορείας: προσήλωση στην ποιότητα, σεβασμός στον καταναλωτή, γνώση της εκχύλισης - απόσταξης, ικανότητα επιλογής των πρώτων υλών ...και φυσικά οι μυστικές συνταγές της οικογένειας.

  Εκείνη την εποχή, οι πελάτες της ποτοποιίας συνήθιζαν να επιδίδονται σε γευσιγνωσία των ποτών, προτού τα προμηθευτούν, δημιουργώντας μικρές παρέες και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

 • 1960

  Από το 1960 και μετά o Παναγιώτης και η Ελένη Χάχαλη έδωσαν μια νέα ώθηση στην  ποτοποιία η οποία πλέον αποκτά πανελλαδικό χαρακτήρα. Τα προϊόντα της και κυρίως το ούζο, το μπράντυ, η τεντούρα, η μαυροδάφνη, το λικέρ μαστίχα και το βερμούτ αποστέλλονται σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα.

 • 1993

  Από το 1993 η παραγωγή μεταφέρεται σε σύχρονη μονάδα στην περιοχή Ρωμανός που φημίζεται για την άριστη ποιότητα του νερού και που διαθέτει τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για την σωστή ωρίμανση και αποθήκευση των εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων σε δρύινα βαρέλια. Η διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής των ποτών σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους εμφιάλωσης και τυποποίησής τους, ενισχύουν την εξέλιξη της εταιρείας και την ωθούν προς τις εξαγωγές. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης των Πατρών, εξακολουθούν να λειτουργούν τα γραφεία και το πρατήριο προώθησης των προϊόντων της ποτοποιίας. 

 • 1999

  Το 1999 ανασύρουμε από το παρελθόν και πρώτοι αναδεικνύουμε το ηδύποτο (λικέρ) ΤΕΝΤΟΥΡΑ, ψάχνοντας την ιστορία του, χρησιμοποιώντας το σύγχρονο μάρκετινγκ για τη δημιουργία του προϊόντος ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ και τοποθετώντας το όχι μόνο στην εμπορική αγορά, αλλά και στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.  Ο Γεώργιος Χάχαλης (3η γενιά)  τελειοποίησε την συνταγή χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά εκχυλίσματα μπαχαρικών και φρούτων και η Ευθαλία Χάχαλη σχεδίασε και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά την συσκευασία και την εξωτερική εμφάνιση, όπως ακριβώς αρμόζει σε μια μελαμψή καλλονή όπως η Τεντούρα Κάστρο. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, ξεκινά εκ νέου η ιστορία της Τεντούρας, κερδίζει την προτίμηση του κοινού, επεκτείνεται στην παγκόσμια αγορά, προσελκύει το δημοσιογραφικό και επιστημονικό ενδιαφέρον, γίνεται σημείο αναφοράς για την πόλη των Πατρών και δίνει έμπνευση σε καλλιτέχνες για την δημιουργία έργων τέχνης.;

  Στη συνέχεια, η ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ, ως κύριο προϊόν της ποτοποιίας μας, αποτελεί έμπνευση για εξαιρετικά προϊόντα όπως: ΤΕΝΤΟΥΡΑ με ΒΥΣΣΙΝΟΤΕΝΤΟΥΡΑ ΗΜΙΓΛΥΚΗΣΙΡΟΠΙ ΤΕΝΤΟΥΡΑΣ, ΛΟΥΚΟΥΜΙ και ΞΕΡΟΛΟΥΚΟΥΜΟ ΤΕΝΤΟΥΡΑΣ - το πρώτο μαύρο λουκούμι στην αγορά αλλά και ΤΕΝΤΟΥΡΑ με ΜΑΣΤΙΧΑ, ένα από τα προϊόντα που προέκυψαν κατά την διάρκεια του επιστημονικού ερευνητικού Έργου που πραγματοποίησε η εταιρεία μας σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης .

 • 2012

  Το 2012 ξεκινά το ερευνητικό Έργο με τίτλο «Χρήση βιολογικά ενεργών αιθέριων ελαίων στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών και προϊόντων ζαχαροπλαστικής με πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία», σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σκοπός του Έργου είναι η παρασκευή νέων ή βελτιωμένων αλκοολούχων ποτών και γλυκισμάτων που θα περιέχουν φυσικά συστατικά με δυνητικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αξιοποιώντας τους αντιμικροβιακούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες των αιθέριων ελαίων και των εκχυλισμάτων τους.

  Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής έρευνας, το Χημείο της ποτοποιίας αποτελεί κέντρο μελέτης και πειραμάτων, όχι μόνο σε εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια του γλυκάνισου (ως συστατικού του ούζου και του τσίπουρου Κάστρο), της κανέλλας και της μαστίχας Χίου (που αποτελούν συστατικά της ΤΕΝΤΟΥΡΑΣ ΚΑΣΤΡΟ) και που αφορούν άμεσα στο εν λόγω Έργο, αλλά επίσης σε πλήθος βοτάνων, σπόρων και φρούτων, ως συστατικά των αλκοολούχων ποτών που παρασκευάζει η ποτοποιία μας. Η εταιρεία μας αξιοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνας και παρασκευάζει νέα προϊόντα, όπως, η σειρά λικέρ ΚΑΣΤΡΟ σε κύβους από 100% φυσικά εκχυλίσματα. Επίσης, παρασκευάζε βελτιωμένα προϊόντα, όπως το λικέρ ΤΕΝΤΟΥΡΑ με ΜΑΣΤΙΧΑ, στο οποίο το άρωμα και η γεύση της μαστίχας Χίου είναι περισσότερο αναγνωρίσιμα, σε σχέση με την κλασική ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ.

  Το ερευνητικό Έργο ολοκληρώθηκε με θετικά επιστημονικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, εργαστηριακές (in vitro) μελέτες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με την ποτοποιία μας, έδειξαν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση των φυσικών εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων της κανέλλας και του γλυκάνισου, καθώς και αντικαρκινική δράση των φυσικών εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων της μαστίχας Χίου, όπως αυτά περιέχονται σε συγκεκριμένα προϊόντα της εταιρείας μας.

 • Σήμερα

  Η ποτοποιία μας συνεχίζει και σήμερα να συνδυάζει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των αλκοολούχων ποτών (εκχύλιση - απόσταξη) με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην τυποποίησή τους.

  Ο συνεχής έλεγχος τόσο στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται όσο και σε όλες τις διεργασίες παραγωγής, αποθήκευσης, εμφιάλωσης και ποιοτικής ανάλυσης των αλκοολούχων ποτών που παράγουμε, μας έχει δώσει την πιστοποίηση ISO 22000 για τρόφιμα και ποτά.

  Στα πλαίσια της συνεχούς ανησυχίας μας και του πάθους μας για ποιότητα, η εταιρεία μας έχει στόχο να εξελίσσεται επιστημονικά και να ερευνά τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό, με αίσθημα ευθύνης και διάθεση καινοτομίας και προόδου. Η επιστημονική έρευνα που ξεκίνησε το 2012 συνεχίζεται και σήμερα,στοχεύοντας, κυρίως, σε αρωματικά βότανα της ελληνικής γης, για την δημιουργία νέων προϊόντων, εμπλουτίζοντας την συλλογή των ηδύποτων με φυσικά εκχυλίσματα της ποτοποιίας.

  Συμμετέχουμε σε διεθνείς και εγχώριες εμπορικές εκθέσεις, διαγωνισμούς και φεστιβάλ, με θετικά αποτελέσματα, διακρίσεις και βραβεύσεις για τα προϊόντα μας. Προτείνουμε συνεχώς στο κοινό σύνθετες και πρωτότυπες δημιουργίες, στις οποίες περιέχονται τα προϊόντα μας, κατόπιν συνεργασίας με αναγνωρισμένους σεφ και barteders, όπως κοκτέιλ, συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.